Over ons

Wie zijn wij? Wij zijn de zweefvliegsectie van de koninklijke  vliegclub Limburgse Vleugels te Zwartberg, een deelgemeente van de stad Genk. 

Het vliegplein van Zwartberg beschikt over een bijna 800 m lange tarmac (motorvliegers) en een even lange graspiste voor de zweefvliegers.

Wie zijn we niet? Wij zijn zeker geen elitiair clubje. In principe is iedereen bij ons welkom. Je zou ons een "zootje ongeregeld" kunnen noemen. Van arbeider tot bediende, van kleine zelfstandige tot bedrijfsleider, van dokter tot zelfs militair en een paar wetsdienaars. Je vindt het allemaal - en nog veel meer - bij ons. In de club zijn we gewoon één groep zweefvliegfanaten.

 Naast ons bestaan de Limburgse Vleugels nog uit 2 andere secties zijnde:

  • motorvliegen
  • modelvliegen

Ook de LUAC (Leuvense Universitaire Aero-Club) beoefent haar zweefvliegactiviteiten op het vliegveld van Zwartberg.

Daarnaast maakt ook het Para Centrum Vlaanderen gebruik van het vliegveld om van hieruit op te stijgen in de richting van hun dropzone.

Onze leeftijdsgroep situeert zich tussen 14 en 80 jaar. Dus op dit gebied zijn er ook nauwelijks limieten. Je moet wel minimum 14 jaar zijn om aan de opleiding mogen te beginnen. De maximum leeftijd is niet begrensd. Wel moet je periodiek een medisch onderzoek ondergaan.
Veel mensen beginnen pas na hun 40ste of zelfs na hun (pré)pensioen aan een zweefvliegopleiding. Dit wil zeker niet zeggen dat zweefvliegen gemakkelijk is. Het is wel iets moeilijker dan autorijden. Je zou het zo kunnen stellen: ben je op een leeftijd gekomen dat het autorijden niet meer zo vlot gaat, dan zal het niet gemakkelijk zijn om nog een zweefvliegbrevet te halen. Je kan natuurlijk altijd eens proberen en zien of het lukt.

Wat wel belangrijk is voor ons, is dat je je steentje bijdraagt tijdens de zweefvliegactiviteiten. Want zweefvliegen is een teamsport waaraan alle leden moeten bijdragen. Om maar een paar voorbeelden te geven. binnen- en buitenzetten van de vliegtuigen, overslepen van de toestellen, sleepkabels inhaken, tiplopen, wassen van de toestellen, ...

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons contactformulier in te vullen.
Of kom tijdens de periode april - oktober eens langs op een mooie woens-, zater-, zon- of feestdag. Een dag met enkele dikke cumuluswolken (ook gekend als schaapjes- of bloemkoolwolken) is geen enkel probleem, want daar houden zweefvliegpiloten net van! Het is onder deze wolken dat zich de thermiek (de "brandstof" voor zweefvliegtoestellen) bevindt.
Als je ons een bezoek brengt, meld je dan aan in het clubhuis aan de toog en vraag naar de zwevers. Als bezoeker mag je immers enkel onder begeleiding het vliegveld betreden.

Misschien tot binnenkort voor een eerste kennismaking of initiatievlucht?

Onze Experten

De instructeurs
Danny Szygula

Hoofdinstructeur

Patrick Albert

Instructeur

Robert Rommens

Instructeur